A doua ediție a celui mai mare târg de evenimente din România ne-a prins și pe noi în mijlocul acțiunii. Am fost foarte bucuroși să aflăm că vom face parte din lista scurtă cu oamenii care vor urca pe scenă.
Îmediat după prima ediție, am ținut neapărat să aflăm care au fost informațiile care i-au ajutat pe oameni cel mai mult și ce anume din ce am prezentat noi a rămas cu ei. Adevărul e că în două ore, toată informația cu care am bombardat publicul, chiar dacă a fost consistentă, s-a disipat la scurt timp. Iar oamenii au rămas cu câteva noțiuni de bază. Regula treimilor a fost una dintre ele. Ceea ce pe noi ne-a încântat pentru că am avut un punct de reper pe care să construim proiectul pentru 2024. Fiind și o oarecare distanțare față de oamenii din public, de pe scenă nu e foarte fezabil să îi explici fiecărui om cu punct și virgulă cum poate să își folosească telefonul. Am sta 10 ore și ați arunca cu roșii după noi.
Astfel că am gândit structura puțin mai simplist dar în același timp cu elemente care să fie bogate în repere: Despre lumina naturală și cum să diferențiem momentele zilei în care ne putem juca cu ea. Despre unghiuri și la ce sunt ele folositoare în momentul în care vrem să spunem o poveste. Și evident, partea de editare și setări ale telefonului. Aici am încercat să prezentăm o structură de editare generală bazată pe ce am discutat o oră și, în timpul workshopului. Care din ce am observat, a prins destul de bine, în special pentru oamenii care scopul lor era să asimileze astfel de informații ca să îi ajute pentru businessurile lor.
Scopul acestui workshop, dragilor, nu este doar să învățăm niște informații de bază și să le repetăm sistematic până se schimbă ceva în algoritmii social media și apoi să găsim o altă metodă de abordare. Poate fi, dar am vrut și vrem în continuare să vă oferim o introducere la ce înseamnă să spui ceva cu materialele pe care le scoateți din telefon. Vă ziceam și la workshop: obiectul acesta pe care îl avem în buzunar este o minune a tehnologiei. Și din păcate nu realizăm asta pentru că în ultimii ani industria tech s-a dezvoltat atât de mult și avem atât de multe informații în jurul nostru că lucrurile simple din jurul nostru par să nu mai aibă valoarea de altădată. Da, am vorbit ca un nostalgic. Dar vreau să vă fac să înțelegeți că deși telefonul nu se poate compara 100% cu un aparat profesionist (încă), din 2017, peste 60% din materialele pe care le creăm cu telefonul se pot bate fără grijă cu ceva provenit dintr-un aparat foto sau video de 2-3000 euro.
În 2019 a fost produs și un lung metraj românesc, filmat cu un iPhone 5Se, Vama Veche fără filtru. În regia lui Bogdan Fanariu. Deci se poate. Ce să mai vorbim despre toate fotografiile minunate care pot fi create cu tehnologia care există în 2025.
Bine, vă rog să ne înțelegeți, noi ne-am apucat de ce facem noi acum și pentru că scopul nostru în viață a fost să înțelegem de ce ideile circulă atât de liber prin lume. Un pic de istorie, un pic de pictură, acolo ni, niște teatru, ce anume mișcă oamenii prin muzică și iată, foto-video. Și ne-am dat seama că nu știm nimic defapt. Și acum, când vă scriu rândurile acestea, după atâția ani de fotografie, există ceva care mă uimește aproape zilnic. Pentru că tot ce îți trebuie în definitiv e să știi procesul prin care se creează o fotografie și apoi liber la imaginație. Când ceva e suficient de puternic ca să transmită o emoție, un gând, sau să miște ceva în oameni, fotografia aceea, sau strofa sau linia aceea melodică își atinge scopul.
În două ore noi încercăm să vă conturăm ideea generală la informațiile și imaginea pe care noi ne-am creat-o în peste 10 ani de: "Oare îi faină asta?"; " Ai de capu meu ce bine arată!"; " Hai să facem poze noaptea cu lampa aia verde." ; " Vrei să filmăm la 5 dimineața în pădure?", și nopți pierdute citind și încercând doar să înțelegem ceva din lumea asta. Atâta tot.
În altă ordine de idei, Mulțumim echipei Wonder Events Fair că ne lasă să împărtășim cu voi ce știm și ce iubim. Să ne vedem cu bine!
P.S. Mulțumiri calde lui www.bogdancrișan.ro pentru că și-a rupt din timp să ne facă fotografiile astea frumoase.
























Acest articol este scris de către
Denis Stancsuy
Sunt un fotograf de nuntă din zona Transilvaniei cu peste 300 de evenimente documentate.